myofascial_horse_release@outlook.com

0620868490

Myofasciale therapie


Een myofasciale behandeling, wat is het en wat doet het.


Een myofasciale behandeling heeft als doel de spanning in spieren en bindweefsel te verminderen waardoor er meer bewegingsvrijheid bij het paard ontstaat, maar hoe bereik je dat?

Een myofascial therapeut behandelt blokkades omtrent de spieren en bindweefsel.
Deze blokkades voelen als pijnlijke verhardingen (knopen) in de spieren, deze knopen worden ook wel triggerpoints genoemd.
De behandeling wordt uitgevoerd zonder naalden en is dus uitermate geschikt voor paarden en pony’s die dry-needling als minder prettig ervaren.
Door druk te zetten met een myofasciale behandel “tool” op een triggerpoint zal deze ontspannen en zal de spierspanning afnemen, de doorbloeding in de spier zal hierdoor weer toe nemen met als gevolg dat de pijn zal verminderen en zelf verdwijnt.
Na een behandeling zal het paard zich gelijk losser en pijnvrij bewegen.

Wanneer een myofasciale behandeling?

Paarden die het lastig vinden zich te ontspannen, minder presteren of niet lekker in hun vel zitten. Aan welke klachten moet jij als eigenaar / ruiter dan denken? Je moet denken aan klachten zoals onbalans, moeite hebben met stelling en buiging, onregelmatig zijn in de gangen, scheefheid en singelnijd. Dit is maar een klein deel waar de klachten zich in kunnen uiten. natuurlijk kan het paard ook andere ongemakken laten zien.

Als je de singalen als eigenaar / ruiter niet op merkt of te laat kan dit uiteindelijk uitlopen op verzet van jouw paard, ook achterliggende oorzaken zoals een trauma, verrekking, overtraining, verkeerd passend harnachement, slechte warming up, onbalans van ruiter en paard kunnen hier een rol in spelen.


Mocht je tegen dit soort problemen aan lopen dan zou jouw paard baat kunnen hebben bij een myofasciale behandeling.
Ook is een myofasciale behandeling preventief inzetbaar om je paard soepel en los te houden.

Door de behandeling aan te vullen met, naar afloop een masssge, 30 min. Vitafloor, Equissage of magneetveld therapie deken en eventueel het inzetten van taping zul je een optimaal resultaat uit de behandeling halen.

Voorwaarden:

Voor de behandeling dient het paard schoon en droog te zijn. De behandeling duurt ongeveer 1 uur. De eigenaar is zelf verantwoordelijk voor een geschikte behandel locatie. Graag zie ik het paard voor de behandeling in beweging. Zorg daarom dat er gelegenheid is om dit in een longeercirkel of rijbak te onderzoeken. Mocht dit niet lukken is het mogelijk om met het paard naar mij toe te komen. Ik beschik over een longeercirkel, rijbak en een ruime wasplaats. Houd er rekening mee dat het paard minimaal 2 dagen niet gereden mag worden. Dit betekend dan ook dat er in de week liever geen wedstrijd gepland staan. Na de behandeling wordt een vervolg plan met de eigenaar besproken.

Algemene voorwaarden zijn van toepassing. Kijk hiervoor onder het kopje algemene voorwaarden. Het is ook mogelijk om deze via e-mail te ontvangen.


Wil jij graag meer weten over deze manier van behandelen, de klacht of ongemak van jou paard bespreken of gelijk een afspraak maken, neem dan contact op. Ik help je graag verder.

Voor meer spierontspanning
en bewegingsvrijheid bij paardenNiet of slecht nageven

Wil jou paard niet of slecht nageven tijdens het rijden van de oefeningen? Dit kan te maken hebben doordat je paard belemmerd wordt in zijn beweging, door dat zijn spieren zich niet kunnen ontspannen of aanspannen. Overweeg eens een myofasciale behandeling, je zult zien dat het veel makkelijker zal gaan.

Drukt jou paard zijn rug weg of kan hij deze niet ontspannen?

Dit is vaak een teken van problemen in de spieren. door je paard na te laten kijken, en je paard te laten behandelen kunnen ergere problemen worden voorkomen en zul je als eigenaar / ruiter weer een paard krijgen die zich weer door het hele lijf kan bewegen.

Singelnijd

Wist je dat schoppen naar de singel , opzij happen,niet stil willen staan enz. tijdens het aansingelen een ongemak en singaal kan zijn van je paard dat hij last heeft van een slechter passend zadel of een fascia / spier problemen heeft. Vang deze singalen op als eigenaar / ruiter, je paard zal je dankbaar zijn.